Het vervoer van of zelfstandig reizen door iemand met een grotere lichamelijke beperking op een fiets of motor, met een moter, bus, vliegtuig kan aanpassingen vergen. De soort en grootte van je lichamelijke beperking bepaalt of vervoer nog wel kan: voor alle helderheid het is niet toegestaan en ook niet gewenst om op een manier te reizen, waarbij je door je lichamelijke beperking een gevaar kunt zijn voor jezelf of anderen. Bijv. voor het autorijden zijn daarvoor strenge voorwaarden(www.cbr.nl). Het gaat te ver om op deze website op alle mogelijkheden in te gaan, die ook nog in de tijd veranderen, en om ook op alle vergoedingsfactoren in te gaan(WMO, Wlz(Wet langdurige zorg), ziektekostenverzekeringen). Op de website http://www.zorghulpatlas.nl/ en https://www.hulpmiddelwereld.nl/ kun je hierover veel informatie vinden.

Er wordt nu op diverse vervoervormen ingezoomd:

1. stabieler fietsen met een fiets met 3 wielen en er zijn meer speciale fietsen, zoals een vier persoons elektrische fiets en diverse loopfietsen, die je kan huren of kopen. Kijk onder meer op http://vierfiets.nl/.

2. Met eigen auto/bus:

  • Zelf rijden
  • Als passagier meegaan.
  • Er zijn speciale hulpmiddelen om gemakkelijker in en uit de auto te stappen of in de auto te gaan zitten. Je kan ook een glijzeil of vuilniszak gebruiken om gemakkelijker goed op een stoel te gaan zitten.
  • Je komt als bestuurder of passagier in aanmerking voor een lokale of Europees brede Gehandicapten Parkeer Kaart(GPK) als je lichamelijke beperking groot genoeg is. Bij de gemeente kun je een GPK aanvragen, waardoor je je auto mag stallen op een gehandicaptenparkeerplaats en daardoor een kleinere afstand hoeft te lopen naar een bepaalde plek. De website www.ghpk.nl geeft duidelijkheid over de regels voor het parkeren met een Gehandicaptenparkeerkaart in de gemeenten in Nederland (deze regels zijn per gemeente anders). Algemene gehandicapten parkeerplaatsen in Nederland, België Luxemburg en Duitsland zijn te vinden op de website http://www.gehandicaptenparkeerplaatsen.nl/index.html
  • Gespecialiseerde auto aanpassingsbedrijven staan op http://www.autoaanpassers.nl/. Geen lid maar wel degelijk gespecialiseerd in het aanpassen van alle vervoersvormen en creatieve aanpassingen bij caravan of kamperen is het bedrijf www.mobiel-autoaanpassingen.nl.

3. Scootmobiel

Probeer een scootmobiel goed uit, voordat je hem aanschaft, om te kijken of:

a. je er goed en veilig mee overweg kan
b. deze goed en comfortabel zit
c. dat jij er gemakkelijk en veilig op- en af kan stappen
d. de actieradius met voor accu voor jou voldoende is voor dagelijks gebruik.

Verder:

  • Als de scootmobiel inklapbaar is probeer het gemak van het (zelf) inklappen en uitklappen dan ook uit.
  • Denk ook aan een goede jas of hoes, waardoor je ook beschut in de regen er mee kan rijden en recente Nederlandse innovatieve variant van een scootmobiel is te vinden op www.scoozy.nl.

4. Rolstoel

Afhankelijk van de ernst van jouw lichamelijke beperking kun je vaak een rolstoel in bruikleen krijgen via de gemeente(WMO). De mogelijkheden van een (elektrische) rolstoel worden sterk bepaald door welke ondersteuning je nodig hebt in dagelijks gebruik(bijv. hoogte rolstoel, kantelverstelling, voetenplankverstelling in hoogte en hoek, stastand, geschikt voor binnen- en/of buiten gebruik, al dan niet inklapbare rolstoel) Let er daarbij ook op dat er handige accessoires bij zitten, die precies bij deze rolstoel passen, zoals een oplaadunit, een regenbeschermhoes en ‘wintervacht’voor gebruik buiten, een blad waarop je spullen kan zetten en vervoeren én dat je zelf opzij kan duwen bij een transfer, een geschikte rugleuning (er zijn rugleuningen die de vorm hebben van een ruggengraat, waardoor je wellicht beter kan zitten http://www.summit-benelux.com/nl/producten/5/tarta-original.html), handige zijtasjes voor opbergen kleine spullen, winkelhaken voor boodschappentassen etc., zodat de rolstoel jou persoonlijk ondersteunt en optimaal helpt. Let er bij de rolstoel en alle accessoires op dat jíj er goed mee overweg kan met zo min mogelijk hulp van anderen. De gemeente heeft vaak een regeling voor het onderhoud aan de rolstoel en een verzekering. Als je vaak een rolstoel gebruikt, zorg er dan voor dat deze optimaal bij jouw lichaam past en aan jouw behoeften voldoet. Een rolstoel behoort perfect op jouw lichaamGewone rolstoelen zijn ook vaak voor een korte tijd te huren bij o.m. een thuiszorgwinkel of te lenen bij bijv. een bezoek aan bijvoorbeeld een ziekenhuis of een museum. Om er zeker van te zijn dat een leenrolstoel vrij is kan het soms verstandig zijn om zo’n leenrolstoel vooraf reserveren.

Persoonlijke tips:

1. Als je door een gladde zitting uit je rolstoel dreigt te glijden kan het helpen om op een dubbelgevouwen handdoek te gaan zitten, waarvan je het dubbelgevouwen deel klemt tussen de achterzijde van de zitting en de onderkant van de rugleuning van de rolstoel.

2. er bestaan harde en zachte stoelzittingen, waarmee je beter kan zitten en/of gemakkelijker zelf uit je rolstoel kan komen

5. Iemand met een handicap kan vaak met korting reizen met een regiotaxi - in de eigen regio - of met Valys voor grotere afstanden in Nederland - reizen. In Nederland kun je via de gemeente soms in aanmerking komen voor een pas, waarmee je tegen betaling je van huis naar huis kunt verplaatsen met een regiotaxi binnen een regio of binnen Nederland met een Valyspas. Op de website van de gemeente en de regiotaxi en de Valysvervoer staan alle actuele gegevens, procedures en tarieven. Vaak heb je jaarlijks een aantal kilometers tegen een goedkoper tarief en daarboven een normaal(=hoger) tarief. Ook bestaan er commerciële organisaties, die jouw vervoer per auto of bus kunnen regelen. .

6. Met de gewone bus en de trein

a.) Het reizen per bus met een rolstoel gaat niet altijd goed. Dit blijkt uit een groter praktijkonderzoek https://iederin.nl/nieuws/18044/bij-eenvandaag--busvervoer-gehandicapten-niet-in-orde/.

b.)Bij de Nederlandse spoorwegen moet je op dit moment van tevoren assistentie aanvragen bij het instappen en verlaten van de trein op het station van vertrek en aankomst: en dan staat daar iemand klaar met een drempel om naar in en uit de trein te laden. Er zijn bij de NS plannen zijn voor de structurele aanpassing van treinen (zie https://iederin.nl/nieuws/17667/ns-zet-stap-voorwaarts-met-toegankelijke-sprinter/ met een aangepaste wc met overigens maar aan één (?) zijde een toiletbeugel. Het meegaan met een rolstoel in het openbaar vervoer blijkt in de praktijk niet altijd mee te vallen: volgens een uitzending van EenVandaag van 30 mei 2017.

Bij aanpassingen aan eigen vervoermiddelen kom je soms in aanmerking voor een financiële vergoeding door de WMO, ziektekostenverzekeringen,UWV etc. Soms kun je ook aangepaste vervoermiddelen huren(zoals bijv. de aangepaste auto van de Zonnebloem).

Persoonlijke tip:

Als je met een elektrische rolstoel op stap gaat kan het handig zijn om een helling voor drempelhoogtes van 5-10 cm mee te nemen, waardoor je minder gauw verrast wordt door een onneembare drempel en je op je bestemming ergens niet naar binnen kan.

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.