Naast hulpmiddelen kunnen ook aanpassingen in je woning ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk zelfstandig mogelijk kunt blijven wonen. Het is verstandig om bij aanpassingen verder in de toekomst te kijken, zodat je een aanpassing niet alleen nu maar ook bij een erger wordende lichamelijke beperking kunt blijven gebruiken Hieronder staan een aantal aanpassingen in huis opgesomd:

1. Een gemakkelijk lopende vloer van laminaat, hout, linoleum of tegels heeft de voorkeur boven (hoogpolig) tapijt
2. vermijd drempels en als dat niet mogelijk is leveren ze minder hinder op als ze zo laag mogelijk zijn of aan de voor- en achterzijde een redelijk vlakke helling hebben. Je hebt ook rubberen drempels voor bijv. douches.
3. maak deuren voldoende breed en zorg dat je deze zelf open en dicht kan doen (denk aan deuren zonder deurdrangers of veren, en die je met een hendel/greep of een afstandsbediening kan openen en sluiten. Soms is een schuifdeur handiger dan een gewone deur.
4. leg alle spullen, die jij nodig hebt, binnen handbereik, zodat je er zelf bij kan en richt bij bewegingsproblemen elke kamer in dat jij zo weinig mogelijk hoeft te bewegen
5. als je een douchestoel nodig hebt neem er een met (wegklapbare) armleggers
6. vergemakkelijk de bediening van apparaten en lichten met afstandsbediening of sensoren
7. zet stopcontacten en andere contacten op een voor jou goed bereikbare hoogte
8. zorg dat belangrijke lampen uit twee peertjes bestaan: mocht er een peertje/lampje uitvallen dan kom je niet onverwacht en ineens in een donkere ruimte.
9. als je de wc vervangt in een huis neem dan een toilet op invalidehoogte (hoger dan normaal)
10. installeer bij trappen bij mobiliteitsproblemen een leuning aan beide zijden van de trap

Persoonlijke tip:
• een kunstgrasmat voor de voordeur helpt om modder/troep in huis te voorkomen (bij kunstgrasleveranciers kun je soms een kleiner reststuk kopen).

Soms kom je in aanmerking voor een financiële vergoeding door de WMO, ziektekostenverzekeringen etc. Sommige aanpassingen kun je huren of gratis lenen bij onder meer thuiszorgwinkels. Dit is handig bij tijdelijk gebruik maar ook nuttig om uit te proberen voordat je iets definitiefs aanschaft.

Dit is slechts een opsomming van een aantal aanpassingen. In onderstaande KROONJUWELEN staat hierover veel meer informatie:

1. De website https://www.hulpmiddelwereld.nl/langer-zelfstandig-thuiswonen is zeer inzichtelijk in hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.
2. Er is een overzichtelijk boek (titel ‘Prettig blijven wonen’) van de Consumentenbond over aanpassingen in je woning, zodat als je ouder wordt en je lichamelijke beperkingen krijgt met aanpassingen aan de woning, je nog jaren kan genieten de woning. Alhoewel het boek met name gericht is op optredende lichamelijke beperkingen bij ouderen is het merendeel ook geschikt voor iedereen met een lichamelijke beperking.

Voor gebouwen en commerciële gelegenheden staan er bij INFORMATIEBRONNEN een aantal websites, die je helpen om het rolstoeltoegankelijk en rolstoelvriendelijk te maken. Er wordt vaak vergeten dat door je gebouw rolstoeltoegankelijk te maken je de doelgroep met 12% vergroot. En eigenlijk zelfs met meer dan die 12%, want een mindervalide is veelal niet alleen op pad. Een stimulans voor je omzet, want deze klanten zijn vaak trouwe klanten en doen gericht hun bestedingen. (Bron: Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid)

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.