Wees erg voorzichtig bij koken met hete pannen of schalen en voorkom elke kans op een ongeval met brandwonden: beter kun je dan helemaal niet zélf koken. Eerst wordt ingegaan op voorzorgsmaatregelen die je kan nemen bij het koken en daarna op alternatieven voor zelf koken.

1. Als je kookt:

a. gebruik pannenlappen
b. gebruik pannen die bij de handvaten en de deksel niet heet worden en waarmee je ook veilig en gemakkelijk kan afgieten (https://www.bk.nl/koken/q-linair-classic.html)
c. zet het fornuis, magnetron of oven op een goede hoogte zodat je er gemakkelijk en veilig dingen op kunt zetten of uit kunt halen
d. gebruik eerder een magnetron dan een fornuis om een maaltijd te bereiden of op te warmen
e. vermijd open vuur, gebruik een kookplaat met aanbak- of overkookbeveiliging, of met een instelbare timer en die niet heel erg of lang heet blijft om gevaarlijke situaties tijdens het koken te voorkomen. Inductiekookplaten blijven het minst lang heet
f. houd een geschikte brandblusser bij de hand
g. zet het koken op een lager peil bij afleiding, zoals deurbel, telefoon, tv om te voorkomen dat je in gevaarlijke situaties terecht komt en het eten onsmakelijk wordt

2. Er zijn veel alternatieven voor zelf koken

a. opwarmen van een magnetronmaaltijd
b. eten voor meerdere dagen (laten) koken en eten goed in koelkast of diepvries bewaren
c. eten laten klaarmaken in je directe omgeving
d. eten bij de buren (nog gezellig ook)
e. eten ophalen bijv. www.thuisafgehaald.nl
f. uiteten in een restaurant.

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.