Relatie

Een lichamelijke beperking kan de balans in wederkerigheid in jouw relatie verstoren: dingen die je samen graag doet kunnen voortaan alleen op een andere wijze of niet meer gaan en een onderlinge taakverdeling in het normale leven/huishouden kan meer op de schouders van de partner terechtkomen.

Intimiteit en seksualiteit

Dit is een thema, waarbij het moeilijk is om concrete tips te geven aangezien het heel sterk afhangt van de persoon met een lichamelijke beperking als de partner.

Dit zijn verder vaak lastige onderwerpen om over te praten. Of het wordt als gênant ervaren. Dat is eigenlijk zonde en niet nodig! Ook mensen met beperkingen (en hun partners) hebben behoefte aan intimiteit en/seksualiteit. Zeker als door je aandoening of beperking(en) de mate en/of vorm van intimiteit of seksualiteit verandert, kan het juist fijn zijn dit te benoemen. Alleen dan pas kunnen er dingen aangepast worden. Probeer het bespreekbaar te maken met je partner en kijk naar wat er binnen je mogelijkheden nog wel haalbaar is.

Als je het lastig vindt om deze onderwerpen te bespreken of je komt er met jouw partner niet uit, kun je je wenden tot bijv. je huisarts, relatiedeskundigen of seksuologen. (Dit zijn deskundigen die gespecialiseerd zijn in seksuele problemen. Bij de Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie NVVS, zijn geregistreerde seksuologen die je kan benaderen voor hulp.)

Informatiebronnen:

1. stichting handicap en seksualiteit met een website http://www.handicapenseksualiteit.nl/ , die over het ontplooïen van mogelijkheden voor seksualiteit voor mensen met een lichamelijke beperking gaat. Deze stichting biedt geen seksuele hulpverlening; emancipatie en zelfontplooïng staan voorop.
2. https://www.g-date.nl/: dating site voor gehandicapten

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.

Openstaande vragen en/of innovatiebehoeften: