Kleding

Let bij de aanschaf van kleding er ook op of jij deze kleding zelf gemakkelijk aan en uit kan doen (een jas met een gladde binnenvoering is gemakkelijker aan te doen dan met een stroevere binnenvoering)

1) Wil je gemakkelijker:

a) goed blijven zien bij regen(bijv omdat je bril beslaat)? Zet een zonnepet met een klep op en je hebt flink minder last van de regen.
b) Spullen zoals sleutels, zakdoek in je broekzak stoppen en er ook weer uithalen (dit kan in een rolstoel lastig zijn)? Gebruik broeken met zijvakken zgn. werkersbroeken. Of hang bijvoorbeeld sleutels aan een koord om je nek.

2) Voor de nodige spullen om zelf aanpassingen aan kleding te maken kun je op veel markten in Nederland terecht. Kijk bijvoorbeeld op de website www.ritsstuk.nl . Zij kunnen ook kleding op maat maken, die je dan enige tijd later op de markt kan ophalen. Er is een interessant filmpje over jasaanpassingen bij rolstoelen https://www.vanderwijstkleinvak.nl/kleding.html.

3) Je kan ook kleding op maat laten maken door een kledingmaker of kledingreparateur

4) Er bestaan daarnaast websites met voor gehandicapten Aangepaste kleding

5) Heb je moeite met het open en dichtdoen van bijvoorbeeld een jas met een rits of dichtdoen van schoenen met veters dan kan het klittenband een welkome oplossing bieden. Klittenband is er in vele kleuren en maten en ook stevigheid van het kllitten.

6) Als je voldoende koel wil blijven in de zomer zijn er vanzelfsprekendheden/‘open deuren’ als uit directe zonnestralen blijven en zoek een koelere plek op of gebruik een airco-installatie. Maar je kunt ook denken aan aanvullend

a) Leg een vochtige doek over delen van je lichaam (en houd deze regelmatig vochtig met koud water)
b) Gebruik speciale koelvesten (die overigens meestal juist gericht zijn op sporters)
c) Bedek ook lichaamsdelen die in de zon zitten, zoals je hoofd met een (al dan niet gekoelde vochtig gemaakte) zonnepet
d) Zoek op internet naar ‘koelprodukten voor mens’

7) als je voldoende warm wil blijven gebruik dan ruime en warme kleding en doe bijv. een muts over je hoofd, want je lichaam verliest heel veel warmte via jouw hoofd.

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.