Alternatieve manieren om te plassen:

BIJ VROUWEN

1. gebruik een interne catheter (met een kans op ontstekingen) of een supra pubis catheter(heeft minder infectiegevaar dan normale catheters)
2. er bestaat de mogelijkheid om in een speciale urinaal voor vrouwen 's nachts in bed te plassen zonder dat je je bed uit hoeft. Ervaring leert dat dit heel lastig is om deze zelf te gebruiken, net zoals bijvoorbeeld een bedpan (po).

BIJ MANNEN

1. zelfklevende condoomcatheter (zonder kans op ontstekingen) met urineopvangzak informatie hierover is te vinden op https://urologie.slingeland.nl/professionals/Materialen/Katheters/Externe-katheters/1349/1354/1358. Het aanbrengen van deze catheter vraagt een grote zorgvuldigheid om te voorkomen dat er iets misgaat, waardoor je urine lekt. Aanvullende tips op de instructie van de fabrikant staan in de bijlage om in de praktijk een hele dag ongestoord en probleemloos te kunnen plassen.
2. interne catheter (met een kans op ontstekingen)
3. in een urinaal(plasbuis) kun je bijv. ‘s nachts plassen zonder uit bed te hoeven.

Tot slot, het is belangrijk dat iedereen elke dag ongeveer 1,5 l vocht inneemt(de exacte hoeveelheid hangt af van de leeftijd en het geslacht). Op een eenvoudige manier kun je zicht houden op je vochtinname:

• vul een frisdrankfles van 1,5 l met water
• op het moment dat je dan een kop/glas/mok vocht drinkt giet je daarna dezelfde hoeveelheid water uit de frisdrankfles en in de gootsteen. Andersom kan natuurlijk ook, vul zo’n fles en kom je er om 20.00 uur achter dat deze nog halfvol zit,dan weet je dat je niet voldoende gedronken hebt.

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.