Als je lichamelijke beperkingen hebt ga je wel eens uit, eet je in een restaurant of overnacht je ergens anders dan thuis. Dan moet je wel op een aantal dingen letten voordat je dat met je lichamelijke beperking zelfstandig of met een hulpgever kan doen. Hoe erger je lichamelijke beperkingen hoe meer zaken je (het liefst vooraf) moet bedenken of controleren om meer te genieten.

Je doet er bij fysieke beperkingen goed aan om vooraf te je ervan te vergewissen, dat:

• je ergens überhaupt naar binnen kan (de deurbreedte, drempels, trappen, liften etc.) en of er speciale plekken zijn waar jij het beste kan zitten (theater, bioscoop, restaurant etc.) en toch nog alles zien (theater, bioscoop)
• of er een voldoende aangepast en bereikbaar toilet is
• of er in hotels ook een speciaal aangepaste kamer is en wat er dan speciaal aangepast en aanwezig is en hoe je er kan komen en eventueel kan parkeren (door de telefoon geven ze soms hele nuttige tips)

Er is op internet soms al iets te vinden over rolstoel toegankelijkheid, maar om zeker te weten of het echt toegankelijk is voor jou met jouw beperkingen en hulpmiddelen leert de praktijk: bel altijd en vraag concreet of de voor jou noodzakelijke aanpassingen e.d. er zijn en geef ook aan als je met een hulpmiddel komt. (Bijv. voor rolstoelgebruikers kunnen er een beperkt aantal plekken zijndie dan worden vrijgehouden.) Of vraag foto’s van de aanpassingen.) Verwacht niet van iedereen, die je aan de telefoon krijgt, dat ze meteen weten wat wel/niet nodig is om het voor jou toegankelijk te maken. Het kan je anders gebeuren dat een restaurant wel met een gewone rolstoel toegankelijk is maar niet met een elektrische rolstoel vanwege een te grote drempel bij de ingang als je daar niet specifiek naar vraagt…….

Het kan handig zijn als je voor jezelf een checklist bijhoudt van jouw specifieke wensen voor toegankelijkheid. Gebruik deze eigen checklist bij telefonische reserveringen of controles vooraf, dan vergeet je niets en voorkom je teleurstellingen.

Uitgaan

Je kunt restaurants en hotels die toegankelijk zijn voor mindervaliden en rolstoel gebonden mensen vinden op de websites:

http://www.ongehinderd.nl/ website met een beperkt aantal restaurants en gehandicapten toiletten. Gratis app en website waarmee je altijd en overal inzicht hebt in de toegankelijkheid en voorzieningen van alle publieke locaties. Zo hoef je niet meer te twijfelen of je goed kunt parkeren, ergens naar binnen kunt of dat toiletten toegankelijk zijn. Niet alle toiletten zijn volledig aangepast. Soms geven foto’s en afmetingen meer informatie. Soms kan bellen nodig zijn naar het restaurant om er zeker van te zijn dat een toilet voldoende is aangepast voor jou. Als je een aangepast toilet kent dat nog niet op die website staat, geef deze vooral door op die website zodat andere mensen met een lichamelijke beperking daar ook van op de hoogte kunnen raken.
https://www.dinnersite.nl/zoeken/uitgebreid/rolstoel
www.iens.nl (Bij services kun je rolstoeltoegankelijkheid en/of invalidentoilet aankruisen)
https://www.uitmetkorting.nl/informatie/toegankelijkheid/ op deze website zie je bij populaire dagjes uit in Nederland welke voorzieningen er zijn voor gehandicapten

Vakantie

Op vakantie gaan binnen of buiten Nederland vraagt om een zorgvuldigere voorbereiding. Branchevereniging voor Aangepaste Vakanties (NBAV), is een organisatie die vakanties voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking in het binnen- en buitenland mogelijk maakt. Aan de NBAV zijn enkele reisorganisaties verbonden die vakanties aanbieden afgestemd op jouw beperkingen.

Enkele aangesloten leden zijn:

• SRG Aangepaste vakanties
• Nationale Vereniging de Zonnebloem
• Lindetours Zorgreizen

Er zijn ook een aantal handige websites voor vakanties in binnen- en buitenland, zoals:

• Er zijn twee websites waarmee je gemakkelijk aangepaste vakantielocaties kan zoeken: - www.zonderbeperking.nl deze website laat de aanpassingen zien met foto’s en/of geeft relevante afmetingen - https://www.bungalowparkoverzicht.nl/mindervaliden-vakanties/met een flink gevuld overzicht van aangepaste accommodaties op Nederlandse bungalowparken Deze websites besparen je uren zoeken bij het vinden van een geschikte accommodatie.
• www.meevakantiewijzer.nl/vakanties-voor-volwassenen-met-een-lichamelijke-beperki...
www.imminkhoeve.nl/aangepaste/vakantiewoning‎
http://decruisegids.nl/cruisen-ook-voor-mensen-een-rolstoel/
http://buitengewoonreizen.nl/
https://www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/ met vakanties voor mensen met een spierziekte
• de hotelketen van der Valk heeft een aantal hotels met aangepaste kamers https://www.valkexclusief.nl/faciliteiten/minder-valide/
https://www.belvilla.nl/ je kan op deze website zoeken naar locaties in Europa voor mensen met een beperking door in een zoekfilter aanpassing in te vullen; controleer wel bij de gefilterde accommodaties op de foto’s of de ingevulde aanpassingen er ook daadwerkelijk zijn!
• http://www.rollstuhl-urlaub.de/ vakantielocaties voor mensen met een fysieke beperking in met name Duitsland en Oostenrijk

Welke vakantie je ook boekt, bel of mail altijd naar de bestemming van je interesse om te kunnen bepalen of een vakantie voor jou haalbaar is (gezien je benodigde aangepaste voorzieningen).

Naar het buitenland reizen per vliegtuig als mindervalide of gehandicapte? Is zeker mogelijk. Binnen de Europese Unie is men min of meer verplicht om je mee te nemen. De meeste vliegtuigmaatschappijen zijn wel bekend met het vervoeren van mindervalide/invalide mensen. Je kunt bij de vliegtuigmaatschappij gratis rolstoelassistentie aanvragen. Je wordt dan tot aan het vliegtuig gebracht. Vervolgens, indien mogelijk, loop je naar je vliegtuigstoel. Als dit niet mogelijk is, wordt je overgezet op een speciale rolstoel die je in het vliegtuig naar je stoel rijdt. En vervolgens wordt je door personeel in je stoel getild. Meestal mag je dan als eerste inchecken en het vliegtuig in. (Soms zijn andere passagiers hier verontwaardigd over, maar als je uitlegt dat jij op de eindbestemming als laatste uit het vliegtuig gaat en dat alles erop gericht is dat iedereen zo snel mogelijk op de eindbestemming is, kun je wellicht rekenen op meer begrip van andere reizigers).
• Op reguliere lijnvluchten binnen Europa mag ook vaak een elektrische rolstoel mee. Deze moet voorzien zijn van een ‘droog’ accusysteem. Let wel, er zal niet zachtzinnig mee omgegaan worden i.v.m. kennisgebrek bij de bagagemensen. En mochten er problemen zijn na het uitladen ervan uit het vliegtuig en je hebt die rolstoel via de WMO van de gemeente in bruikleen dan zul je in het buitenland vaak zelf voor een oplossing moeten zorgen.

Bespreek het duidelijk vóóraf (al tijdens of voor het boeken van je reis) met je vliegtuigmaatschappij.

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.